Βατόμουρα (rubus fruticosus)

Δεν έχουν μόνο αρωματική γεύση. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά τους, κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, ενώ κερδίζουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις «σούπερ» τροφές.

Επίσης, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες Α, C, Ε και β-καροτίνη, αλλά επίσης και σε ανόργανα άλατα όπως είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φωσφόρος, το μαγγάνιο κ.ά., ενώ σημαντική είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Λόγω των ιδιοτήτων αυτών θεωρούνται ότι έχουν αντικαρκινική δράση, ευνοούν την καλή όραση αλλά και τη λειτουργία των νεφρών, ενώ τελευταίες έρευνες έδειξαν και αντιγηραντική δράση.

Προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, προφυλάσσουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Τα φύλλα της βατομουριάς είναι ισχυρά στυπτικά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως στοματικό διάλυμα, για το δυνάμωμα των σπογγωδών ούλων και για την ανακούφιση των στοματικών ελκών, ως γαργάρες για τον ερεθισμένο λαιμό και ως αφέψημα για την ανακούφιση της διάρροιας και των αιμορροΐδων.

Ένα από τα πιο ενεργά συσταστικά (ένζυμα) τα οποία βρίσκονται στα μούρα είναι οι κετόνες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι είναι πανίσχυρα λιποδιαλυτικά φυσικά συστατικά.