Σάλβια ή Ελελίφασκος (Salvia officinalis)

Η Σάλβια με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανική για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου και είναι διουρητικό. Ακόμη είναι αιμοστατικό, και τοπικό αναισθητικό του δέρματος. Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η χρήση του έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Μειώνει την ανάπτυξη της οδοντικής πλάκας, παρεµποδίζει τη φλεγµονή των ούλων και έχει ευεργετικά αποτελέσµατα στη προφύλαξη από τερηδόνα.

Είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο χρήσιμο ως εκ τούτου στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και  δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις. 

Δρα κατά του σακχάρου, των ρευματισμών, της ουρικής αρθρίτιδας και της διάρροιας. 

Σε μεγάλες δόσεις είναι ανθιδρωτικό, εμποδίζει δηλαδή την εφίδρωση.

Τονώνει και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες. Ανακουφίζει τις κράμπες.

Τα πεπτικά προβλήματα επίσης πιστεύεται ότι μπορούν να ηρεμήσουν με τη χρήση των φύλλων του φασκόμηλου. Οι υποστηρικτές του βοτάνου αναφέρουν πως η χορήγησή του από το στόμα μπορεί να παρέχει καταπραϋντικές ιδιότητες για τη θεραπεία της δυσπεψίας και τις κράμπες στο στομάχι. Επίσης, πιστεύεται ότι τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορούν να θεραπεύσουν το έλκος του στομάχου που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις .